tiistai 17. marraskuuta 2015

Artisteja ennen ja artisteja nyt

Cheek

    
Pari viikkoa sitten tuli Yleltä dokkari Cheekistä. En enemmälti katsellut sitä, mutta näin pätkän, jossa hän keskusteli seuraavasta levystään ja omasta tulevaisuudestaan: miltä hänen pitäisi kuulostaa, mikä kertoisi hänestä parhaiten, jne. Sparrikavereina oli levy-yhtiön ihmisiä, joilla saattoi olla mielessään jopa asiakkaassa/tuotteessa liikkuva raha. Mielessä varmaan liikkui myös ulkonäköseikat, eli mikä visuaalipuolella vahvistaisi musiikin viestiä. Mutta tehtiin sitä ennenkin.

Sibelius-lautapeli
Kun Sibeliukset muuttivat pysyvästi maalle eli Tuusulan pitäjän Järvenpään kylään, oli sekä Ainolle että Jannelle tärkeää, ettei ”laskeuduttaisi” eli ryhdyttäisi pukeutumaan vähemmän tyylikkäästi. Naapurissa heillä oli esimerkki maalaisesta pukeutumisesta, Juhani Aho. Hän pukeutui kaupunkimatkoillaan muodin mukaisesti, mutta Järvenpäässä asu vaihtui savolais-maalaiseen tyyliin. Puhumattakaan vielä Toskan kesäpaikasta Hangon lähellä Tvärminnessä, jossa Ahon perhe jopa harjoitti sinällään terveysihanteiden mukaista ulkoilmavitalismia. Vaikka Sibeliuksilla oli vielä parikymmentä vuotta Järvenpäähän muuton jälkeen rahatilanne välillä hyvinkin tiukka, pukeutumisesta ei tingitty. Uran takia välttämättömillä ulkomaanmatkoilla piti näyttää asianmukaiselta taiteilijalta, ei konkurssin partaalla hoippuvalta karriäärinrakentajalta. Eikä Janne lähtenyt edes Ahon kanssa kalaan Tuusulanjärvelle ilman prässipukua, kovat kaulassa!

Sen sijaan taiteelliseen puoleen Janne ei tarvinnut konsultteja. Kavereiden kanssa piti tietysti jutella, joskus pitkäänkin (jopa päiväkausia putkeen..), mutta varsinaisen luomistyön pohja luotiin pitkillä kävelyretkillä Ainolan ympäristössä sekä säännöllisen epäsäännöllisillä ulkomaanmatkoilla. Niistä sitten syntyi ajallaan, riittävän pitkän tahdin takomisen jälkeen, suomalaista musiikkia koko maailmalle. Sibeliuksen elämästä olen kirjoittanut enemmänkin uudessa lautapelissä, Sibelius - suomalainen mestari.

Lisätietoa pelistä alla:
http://historiapelit.fi/
https://www.facebook.com/sibeliuspeli/?fref=ts

1 kommentti:

  1. Hmmm.. tunnistan työn elämäntyylin myös Pekka Pelintekijän osalta

    VastaaPoista